Головна > Парки Ужгорода — Боздоський та Підзамковий

Парки Ужгорода — Боздоський та Підзамковий

Боздоський парк

Боздоський парк — це, напевно, найбільший лісопарк в Ужгороді. Його загальна площа понад 50 гектарів. Розташований на лівому березі Ужа, на Слов’янській набережній, поруч з відносно новим міським мікрорайоном «Боздош». Це парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення
в Україні. Насадження заклали в 1954 році. Однак нинішній Боздоський у ХV столітті був маленьким селом на околиці Ужгорода, його ще називали Боздаш. Ним володіла родина Бозош, тож від її імені і виникла сучасна назва. За часів Радянського Союзу парк називали «Комсомольським». Тоді на його території знаходилося велике «чортове колесо», яке, на жаль, пізніше порізали на металобрухт. Наразі він має зону зелених насаджень та відпочинкову зону з атракціонами, розвагами, кав’ярнями, ресторанами та фаст-фудом.

Для відвідування парку варто виділити трохи часу, позаяк навіть звичайна спокійна прогулянка майже лісовими стежками може тривати не одну годину. Він підійде як для сімейного відпочинку, так і для поціновувачів активних розваг. На території парку можна побачити велику кількість дерев місцевих та завезених видів. Тут можна зустріти як звичайні граби, клени, ясені, аличу, так і екзотичні робінії, катальпи та софори японські. Особливістю цих насаджень є те, що багато дерев обвиті диким плющем, що додає парку
окремої чарівності. До речі, локація може стати гарним відкриттям для тих, хто займається спостереженням за птахами, або бердвочінгом. Тут можна знайти припутня — один з найбільших лісових голубів Європи, дятла, зяблика, синицю блакитну й велику, гаїчку болотяну, вільшанку, дрозда, зеленяка тощо. А на річці Уж, яка не так часто замерзає взимку, можна побачити і більш екзотичні перелітні види.

Для дітей тут є найрізноманітніші атракціони: каруселі, гірки, батути, електрокари, прокат роликів та велосипедів і багато іншого. Також між деревами простягнулася чимала мотузкова дорога. Взимку тут працює ковзанка. Є окремі оснащені місця для пікніків, вони платні, а в серці парку можна знайти джерело з мінеральною водою. Перед відвідуванням парку є сенс заглянути у календар подій, позаяк це місце, де часто відбуваються найрізноманітніші заходи: ярмарки, відзначення різних свят, спортивні заходи.

Підзамковий парк


Підзамковий парк — ще один парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Однак Підзамковий має давню історію і вважається найстарішим у місті. Він знаходиться на правому березі Ужа, біля вулиці Шумної. Точна адреса Підградська, 33. Площа парку 4 гектари. Отримав статус у 1969 році для збереження парку, який був закладений у середині XVI столітті. Графи Другети створили цю локацію для полювання на звірів. Тож і назву він тоді мав відповідну — «Звіриний». Це був один з 5 парків, які оточували Замкову гору на, якій розташований Ужгородський замок. На початку 70-х років 19 століття локація отримала назву Парк Сечені. Іштван Сечені — угорський політик, письменник, граф, один із найвизначніших угорських державних діячів.


В часи Підкарпатської Русі, коли Ужгород перебував у складі І Чехословацької республіки, у парку знаходився стадіон спортивного клубу «Русь». Тоді ж там створили і міський басейн. В 1947 році в радянські часи, Парк культури та відпочинку назвали на честь російського письменника Максима Горького. Також у 1947 році відкрили Дитячу залізницю, яка проходить від Закарпатської обласної філармонії до самісінького парку Підзамковий. Це одна з найкоротших дитячих залізниць у Європі. А також найкоротша в Україні —довжина колій 1,1 км.


Зараз у парку є й атракціони, кав’ярні, мотузкова дорога, тир тощо. Ну, і звісно, його окрасою є зелені насадження: сосни, туї, платани, магнолії, жасмин тощо. Саме у парку Підзамковий росте дерево, яке вважається найстарішим в Ужгороді — платан Другетів. Він має охоронний статус. На табличці на дереві вказано, що це платан західний, який привіз з Італії у 1610 році граф Другет, який тоді володів Ужгородським замком. Окружність дерева — 9,6 м, діаметр — 173 см, висота — 22 м.

Для даної публікачії також використано матеріали з наступних публічних джерел: Вікіпедія Парк підзамковий , Під замком, парк культури та відпочинку, Varosh.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *