Головна > Екскурсія-дослідження мініскульптурками

Екскурсія-дослідження мініскульптурками

Мініскульптурки — беззаперечна візитівка Ужгорода. Вони особливі, милі і кумедні, кожна знайшла своє місце в місті невипадково, адже історія героя бодай чимось пов’язана з Містом над Ужем чи його околицями. Сьогодні в Ужгороді їх понад 50 і автором перших 32 фігурок є ужгородський скульптор Михайло Колодко. Для нього мініскульптурки завжди мають гумористичний акцент, вони ближче до інсталяції, й він, каже, не претендує на те, що вони стоятимуть вічність. І тут він правий – фігурки часто крадуть, інколи по кілька разів, як-от фігурку Ференца Ліста.

Найперша фігурка — 16-сантиметровий Миколайчик — з’явилась на поруччях на Театральній площі в грудні 2009 року, до свята Миколая. Такий формат скульптурки не зобов’язував автора виходжувати дозволи на її встановлення і давав змогу обійти цілий ряд формальностей. А Миколайчик, як оселився на поруччях Ужа, започаткував Фестиваль помічників Святого Миколая, а ще, кажуть, виконує бажання, якщо потерти його носа.

Наступною була мініскульптура Свободки, найменша у світі статуя Свободи. Її навіть внесено до статті у Вікіпедії про велику статую Свободи, встановлену у Нью-Йорку на Гудзоні. Створили її до проходження жартівливого фесту «Ужгородська регата», коли десятки найдивовижніших саморобних суден змагаються між собою, намагаючись проплисти по максимально мілкому Ужу. Тож якщо є «флот», то має бути і маяк. Так і виникла Свободка, 27 липня 2010 року, головна функція якої була слугувати маяком: у руці вона тримає замість факела крихітний ліхтарик, який блимає і вдень, і вночі.

Потім міні скульптурки почали з’являтися одна за одною: Швейк з кнедликом, Ференц Ліст, Гарі Гудіні, Джон Лорд, Тиводар Легоцький, Іштван Лаудон, Енді Воргол, Мухаммед Аль-Ідрісі і… та їх не перелічиш усіх. Про кожного вже можна розповісти цілу історію. Наприклад, яким боком причетний до Ужгорода арабський вчений Мухаммед Аль-Ідрісі? Виявляється, арабський вчений, мандрівник і картограф, який сам був родом з Африки, став автором першої письмової згадки про Ужгород. А не так давно вшанувався «честі» бути викраденим… Через деякий час фігурку відновили.

Відомий композитор  Ференц Ліст нібито приїжджав на Закарпаття у гості до свого друга, скрипаля графа Плотені. А з одним із його перебувань тут пов’язана романтична легенда, згідно з якою композитор нібито таємно обвінчався в Ужгородському соборі зі своєю коханою музою Кароліною Вітгенштейн. Скульптурку Ліста крали найчастіше і вона щоразу з’являлася в новому місці.

Поява мініскульптури клавішника «Deep Purple» Джона Лорда в Ужгороді навіть виправдана історично: саме з Ужгорода підпільно розповсюджували по всьому СРСР записи популярного британського гурту. Ужгородський Джон Лорд – типовий рокер 70-х: довге волосся, вуса, окуляри-краплі, навушники у вухах, ніби слухаючи свій хіт «Smoke on the Water», дивлячись, як стелиться дим над Ужем.

Сьогодні вже є цілі квести для туристів, які зрештою з задоволенням і не без труднощів проходять і ужгородці, у пошуку всіх мініскульптурок міста.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *