Головна > Що подивитись в Ужгороді

Що подивитись в Ужгороді

Усі дороги ведуть в Ужгород – місто, де весною нема куди сховатися від цвіту сакури, а взимку – від засніжених вершин вдалині. В кожному сезоні ви знайдете безліч цікавих місць, які варто відвідати. Давайте разом дізнаємося про найяскравіші пам’ятки, які можна побачити в Ужгороді, та що робити в цьому найбільш західному обласному центрі України.

1. Ужгородський замок

Варто відвідати величний Ужгородський замок. Ця середньовічна фортеця розташована на пагорбі, з якого відкривається чудовий краєвид на Ужгород. У замку діє краєзнавчий музей, де можна дізнатися більше про історію регіону. А всередині вас зустріне турул — міфічний птах стародавніх угрів. За переказами, саме цей птах колись приніс шаблю ватажку національного повстання проти австрійського поневолення Ференцу Ракоці, який і здобув перемогу над ворогами.

2. Костел Святого Юрія

В самому серці стародавнього Ужгорода височіє велична споруда – римо-католицький собор Святого Юрія, що був збудований на руїнах старої лютеранської церкви у 1611 році. Цей архітектурний шедевр з трьома куполами-вежами став невіддільною частиною міського пейзажу та щоденного життя ужгородців.

3. Липова алея

Прогулянка Липовою алеєю вздовж річки Уж – це можливість насолодитися найдовшою в Європі алеєю з липових дерев довжиною у 2,2 км. Всього на алеї росте майже 300 дерев липи різних сортів. Особливо добре тут в сезон цвітіння лип: вони наповнюють повітря медовим ароматом і зачаровують природою ужгородської набережної.

4. Ужгородська синагога

Ужгородська синагога ортодоксальної громади євреїв-ашкеназі – архітектурна перлина міста. Синагога збудована в популярному на той час у Європі неомавританському стилі. Сьогодні тут розташована філармонія, де часто проводяться концерти класичної музики. У філармонію можна сходити на виступи відомих музикантів, а також на різні музичні фестивалі. 

5. Закарпатський музей народної архітектури та побуту

Цей музей просто неба – чудова можливість зануритися в атмосферу традиційного закарпатського села. Тут зібрані автентичні будівлі з різних куточків області. У музеї представлені зразки житла і садиб долинян, румунів і угорців, а також бойків і гуцулів.

6. Пішохідний міст

З’єднуючи два береги річки Уж, цей міст став улюбленим місцем для романтичних прогулянок. Звідси відкривається чудовий краєвид на місто.

7. Ботанічний сад

Ужгородський ботанічний сад – оаза спокою серед міської метушні. Тут можна помилуватися рідкісними рослинами та просто відпочити. За різними даними у колекції ботсаду близько 3900 видів рослин, серед них є — червонокнижні, реліктові, екзотичні. Він розташований в центрі Ужгорода, поруч зі старовинним замком та музеєм архітектури та побуту.

8. Хрестовоздвиженський кафедральний собор

Цей величний греко-католицький собор вражає своєю архітектурою та внутрішнім оздобленням. Сама королева Угорщини Марія Терезія допомогла з облаштуванням храму церковним приладдям і подарувала коштовний одяг для єпископа, який тоді жив при соборі. У баштах собору чотири дзвони — Іван, Петро, Микола та Марія. 

9. Вулиця Корзо

Знайомство з Ужгородом починайте з його серця — вулиці Корзо. Попри шанобливий вік — адже ця вулиця існує з XII століття — вона й донині залишається улюбленим місцем прогулянок як для місцевих мешканців, так і для гостей міста. Тут можна зустрітися з друзями, посидіти в затишній кав’ярні, роздивитися пам’ятки та крамниці чи послухати виступи вуличних музикантів. 

10. Малий Ґалаґов

Малий Ґалаґов — один з центральних ужгородських районів, який близький серцю кожного місцевого мешканця і туриста. Цей район вирізняється особливою, неординарною архітектурою, що не вписується в загальноприйняті канони стилів — самобутні двері, оригінальне риштування чи деталі. Навесні увесь мікрорайон вкривається квітучими сакурами, додаючи ще більше чарівності цьому куточку Ужгорода.

Ужгород багатий на цікаві місця, і кожен знайде тут щось для себе. Чи то історичні пам’ятки, чи природні локації, чи культурні заклади – це місто варто відвідати кожному туристові. 

Ужгород здивує ще більшою кількістю пам’яток і  краєвидів. Подорожуйте, аби закохатися в це місто. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *