Головна > До Ужгорода на сакури

До Ужгорода на сакури

Раз на рік Ужгород поринає в рожеве шаленство — в кінці квітня в місті зацвітають сакури. Цю подію неможливо просто пропустити! 

Як відомо, сакура є символом Японії, і довгий час її вважали, власне, японським феноменом. Та їхати до Японії, щоб побачити це диво, зовсім не обов’язково. 

Сакура з’явилася в Ужгороді ще в 1923 році, її привезли з Відня. Є навіть легенда, мовляв, через Закарпаття їхали посли з Японії до імператора Франца-Йосифа й везли йому у подарунок дерева японської вишні. Зупинилися вони переночувати у Мукачеві. А там, мукачівці, побачивши такі незвичні дерева… викрали їх. А згодом подарували Ужгороду. Та це лише легенда, а Ужгород і Мукачево досі змагаються в тому, де більше сакур.

Найбільше дерев висаджено в районі «Малий Галагов», або Болотина. Колись це місце мало дуже вологий ґрунт і для того, щоб забудувати район, у 1930-х роках чехи засадили вулиці «японською вишнею», яка, до слова, дуже полюбляє вологу. Деревам сподобався вологий ґрунт Галагова і вони гарно прижилися в місті. 

Нині сакуру можна зустріти в багатьох куточках міста. Найбільше їх у старій частині Ужгорода – на вулицях Другетів, Довженка, Ракоці. Саме тут відкриваються неймовірні панорами рожевих хмар, які просто неможливо не сфотографувати. 

Найрясніші та найстарші сакури – на вулиці Довженка та бічних вулицях. Саме звідси сакури й поширилися Ужгородом і всім Закарпаттям. Окрім цього, 2020 року в місті висадили алеї сакур вздовж набережних – Київської та Слов’янської. Загалом в Ужгороді росте близько 2 тисяч сакур. Прогулюючись тут, ви наче опиняєтесь серед невагомих рожевих хмаринок. 

У Японії цвітіння сакур символізує швидкоплинність людського життя. У поезії часто порівнюють опадання листя цього дерева з любов’ю та юністю, які вже давно минули.

Скільки часу цвіте сакура в Ужгороді? Період цвітіння сакури в Ужгороді настає щороку у другій половині квітня, приваблюючи тисячі відвідувачів з усіх куточків України та світу, які приїжджають насолодитися цим фантастичним видовищем. У ці дні вулиці Ужгорода розцвітають рожевим і створюють атмосферу весняного свята.

На 2 весняні тижні, коли Ужгород поринає в рожеве, місто заполонюють натовпи туристів, які вишиковуються в черги, щоб зробити фотографію або селфі на фоні японської вишні. Люди є різні, тому протягом кількох років сакури потерпали від туристів, які обривали нижні гілки, бажаючи забрати цю красу в готельний номер. Але обірвані гілки в’януть впродовж години, тому ужгородці почали флешмоб #сокоти_сакури: щоразу, бачачи намір людей обірвати гілки сакури, пояснювали їм, чому цього не варто робити.

У час цвітіння сакур Ужгород поринає в атмосферу творчості й мистецтва. Чи не на кожній вулиці ви знайдете художника, який має за традицію намалювати місто у рожевому кольорі. 

У ці дні в Ужгороді проводять безліч мистецьких подій – весняних виставок, літературних, музичних, танцювальних вечорів, театральних вистав. Усе це іменують як цілий фестиваль – «Сакура-фест». Він відбувається щороку, а дати підбирають відповідно до часу цвітіння сакури.

Під час фестивалю висаджують нові саджанці сакури, запускають небесні ліхтарики, вручають титул «Людина року» тому, хто першим помітить розквітлий цвіт сакури, виставки художньої творчості, концерти, спортивні змагання, творчі конкурси й літературні квести, флешмоби та майстер-класи.

Започаткували й фестиваль рожевого вина «Sakura Wine»: закарпатські винороби підготували цілий ряд тематичних пропозицій рожевого вина.

Окрім сакур, навесні в Ужгороді також розцвітають інші дивовижні квітучі дерева: магнолії різних відтінків — білі, рожеві, бузкові, липи, японська айва, декоративні «райські» яблуні. Туристи й місцеві жителі з задоволенням фотографуються в цьому буянні барв і квітів.

Цвітіння сакури в Ужгороді перетворює це місто на справжню казку, яку неодмінно хочеться побачити на власні очі. І хоча сакура не має аромату й не дає плодів, але наповнює радісними емоціями абсолютно всіх, хто бачив її буяння, і дарує жителям Ужгорода й гостям міста незабутні спогади. Таке видовище дійсно варто побачити хоча б раз у житті!

Путівник по сакурам

Джерело:

Про Карпати

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *