Головна > Театри Ужгорода

Театри Ужгорода

Закарпаття славиться не лише багатою історією й сакурами, але й розмаїттям театральних та культурних закладів. Театри Ужгорода — перлини архітектури, які зберегли свою загадковість і неповторний шарм протягом десятиліть. Від мавританського стилю до радянського мінімалізму, від класичних п’єс до сучасних інтерпретацій,  — кожен знайде щось для себе в цьому місті.

Закарпатський академічний обласний музично-драматичний театр 

джерело: сайт театру

Закарпатський драмтеатр розташований на лівому березі річки Уж. Прогулюючись навколо, можна легко вийти на мальовничу Київську набережну, яка в теплу пору року потопає в зелені.

Будівля театру збудована у 80-х роках минулого століття: чіткі лінії й мінімалістичний функціоналізм, подібний до фасаду Театру опери та балету у Вільнюсі.

Наразі тут ставлять як українських, так і світових класиків (Гоголя і Шекспіра), а також сучасних авторів (Павла Ар’є та Матея Вішнєка). Є також велика програма  драмтеатру для дітей і сцена просто неба, яку традиційно відкривають на початку літа.

джерело: фейсбук-сторінка театру

Закарпатський академічний обласний театр ляльок «Бавка»

джерело: фейсбук-сторінка театру

Ляльковий театр — унікальний заклад, в репертуарі якого є вистави як для дітей (“Котик і Півник”, “Спляча красуня”), так і для дорослих (“Енеїда”, “Фарс про Фауста”). В основі сюжетів лежать народні казки, класичні та сучасні літературні твори та їх адаптації. Особливу увагу театр приділяє естетичному вихованню дітей та знайомству маленьких глядачів зі світом мистецтва. 

Театр «Бавка» був заснований у 1980 році та швидко полюбився місцевим мешканцям і гостям міста. Цікаво, що першими акторами стали спеціально запрошені випускники Харківського та Дніпропетровського театральних інститутів. Згодом до них приєдналися місцеві талановиті виконавці.

З 1990-го ляльковий театр започаткував Міжнародний фестиваль «Інтерлялька», який став першою подібною ініціативою в Україні. Мета фестивалю — зміцнити творчі зв’язки між театрами України та Західної Європи.

джерело: фейсбук-сторінка театру

Закарпатська обласна філармонія

Ужгородська філармонія — справжній культурний центр міста, де проходять виставки, літературні вечори та, звісно, лунають найвідоміші у світі музичні твори. 

Вік будівлі — понад 100 років, це колишнє приміщення синагоги, фасад якого поєднав романтичний, візантійський та мавританський стилі. Родзинкою філармонії є червоні колони та старий орган відомої чеської фірми «Riger Kloss», звучання якого ви точно не забудете.

джерело: фейсбук-сторінка філармонії

Одна з місій закладу — поширення світової музичної культури та вдосконалення професійного виконавського мистецтва на Закарпатті. У філармонії відбуваються концерти симфонічних, духових і струнних оркестрів, а також органні концерти, які приваблюють виконавців з усієї України та навіть з-за кордону.

Амфітеатр у місті Ужгород

Літній амфітеатр на вулиці Орлиній — одна з найатмосферніших локацій міста, відома своїм дахом у формі мушлі. Довгі скамниці, що нагадують про часи античності, старі дерева та недорогий ресторанчик всередині створюють особливий настрій. 

Тут час від часу відбуваються концерти альтернативної й попмузики (від DAN BALAN до БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ) та кінопокази. Слідкуйте за афішею.

джерело: foursquare

Висновок

В Ужгороді можна не лише добре провести час на природі, насолодитися цвітінням сакури і смаком бограча. У цьому місті є справжня театральна культура і традиція, яка триває десятиріччями: ляльковий театр та драмтеатр, сцени просто неба та вишукана філармонія. Все це — справжні символи міста, які зберігають та популяризують місцеву та загальноукраїнську культуру, а також допомагають розвиватися сучасному мистецтву.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *