Головна > Кафе-музей “Під замком”

Кафе-музей “Під замком”


Кафе-музей «Під замком» в Ужгороді  існує ще з кінця радянських часів – із початку 1988 року і є одним із найстаріших кафе Ужгорода. За основу взята італійська модель – заклад сімейного типу. Його відкрив виходець із Тячівщини Юрій Руснак. Протягом 36 років він щодня зустрічає гостей, розказує про кафе та його історію, адже переконаний: люди приходять до людей, а не до місця. 
Кафе розташоване лише за 200 метрів від Ужгородського замку і саме тому й називається «Під замком». Хоча серед містян воно більш відоме як «Снек». Коли заклад тільки відкрився, перед офіційною назвою додали надпис «снек-бар», що і залишилося в пам’яті жителів Ужгорода. До того ж, тут із першого дня подають фірмову страву – бутерброд “Снек”, секретний рецепт якого придумала дружина власника. 
У Руснака можна також скуштувати свіжий бограч, апетитні млинці, кофолу і запашну каву «по-віденськи». А на барі висить табличка – «Якщо ти голодний і в тебе немає грошей, щоб заплатити, тут можеш отримати бутерброд і чай». Усі ці страви готує дружина пана Юрія, а він вибирає продукти на місцевому ринку.
Крім смачної кухні та цікавого власника-ерудита, який охоче спілкується з відвідувачами, кафе приваблює і своїм інтер’єром. Нікому не відомо, скільки насправді тут стародавніх речей. Юрій Руснак починав свій музей із невеличкої полички над каміном, а тепер усі стіни завішані предметами з часів, коли Ужгород перебував під владою Чехословаччини та Угорщини. Деякі старожитності власник купував сам, деякі йому приносили відвідувачі. 
У музеї справді можна відчути душу минулих часів, побачивши друкарські машинки, дерев’яні годинники, м’ясорубки, праски, чайники, ваги, плетені кошики та багато-багато іншого. А також зануритися у світ мелодій на старовинному фортепіано, насолодитися звуками раритетного телефону, що попри все працює і зараз, погортати пожовклі сторінки журналів радянських років. Дивовижно, але майже всі ці речі досі працюють, навіть старий кіноапарат і мотоцикл “Рига-1” 1960 року, який час від часу бере участь у пробігах місцевого ретроклубу. Власник сам займається ремонтом та реставрацією «експонатів». 
У «Під замком» здається, що час зупинився. Роки йдуть, а кафе залишається незмінним. Якось одна з відвідувачок забула парасольку, а потім переїхала в Нідерланди. Яким же було її здивування, коли через 15 років вона повернулась в Ужгород і знайшла свою парасольку на тому ж місці, де її й залишила!


Саме кафе розташоване на старовинній міській вулиці, вимощеній бруківкою. По ній колись ще від річки возили каміння до замку. Вхід до закладу відділений від вулиці парканчиком. Він колись був частиною кованої огорожі, яка стояла на набережній Ужа від пішохідного мосту до філармонії. Тут також знаходиться одна з численних ужгородських міні-скульптурок – фігурка легендарного опришка Миколи Шугая, героя роману чеського письменника Івана Ольбрахта.
Скільки років будівлі, у якій розміщено кафе – також невідомо, але не менше 200. Задовго до «Снеку» тут була кав’ярня, проте у 1946 році радянська влада її конфіскувала. У часи СРСР приміщення кафе було поділено на дві квартири. В одній із них жило дуже бідне подружжя, до них якось приїхали двоє чоловіків із США. Вони дали господарям 100 рублів і попросили тих десь погуляти. Коли ж подружжя повернулося, то побачило незнайомців із маленькою скринькою в руках, а над грубкою у стіні – отвір. Чоловіки нічого не пояснили, але скоріш за все вони були  нащадками єврейської родини, яка сховала в будівлі свої скарби. Юрій Руснак пізніше перевірив це місце ще раз, але вже нічого там не знайшов. Проте в іншій частині кафе, на теперішній кухні, він якось розібрав стіну і побачив за нею маленьке глухе приміщення з отвором наверху. У квартирі зверху, куди вів цей отвір, жила стара жінка. Можливо, її батьки використовували цю схованку, що укривати євреїв під час Другої світової.
Кафе «Під замком» є не тільки місцем, де можна смачно поїсти, а й культурним центром Ужгорода. Власник із радістю безкоштовно надає приміщення під проведення різних заходів.
Тут організовують джазові та етноконцерти, презентації книг, виставки та інші заходи. Крім того, діє буккросинг. Тут можна придбати картини, виручені кошти віддають на підтримку Збройних СИЛ України.  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *