Головна > Міні-скульптурки

Міні-скульптурки


Якщо ви думаєте, що на Закарпатті можна полювати тільки в горах і тільки у певний сезон, то дуже помиляєтеся. Одна з улюблених розваг туристів в Ужгороді – фотополювання на міні-скульптури, які розкидані по всьому місту. Зараз їх уже близько шести десятків і їхня кількість продовжує зростати.
Проєкт із перетворення Ужгорода на світову столицю міні-скульптурок розпочав у 2010 році закарпатець Михайло Колодко. Напередодні Дня святого Миколая він встановив першу фігурку на Театральній площі – Миколайчика, зростом 16 см та вагою 12 кг. І хоча Миколайчик – найменша скульптура в Україні, але він може виконувати бажання. Треба тільки потерти його носа і дуже вірити – тоді задумане неодмінно здійсниться. 
Після Святого Миколая в Ужгороді стало з’являтися все більше різноманітних маленьких пам’ятників. Їх автор Михайло Колодко розповідав, що не зацікавлений у створенні скульптур для виставок, а хоче виносити їх на огляд людей. Крихітні фігурки були засобом привернення уваги до місцевих історичних діячів, визначних подій, яких раніше ігнорувала  радянська влада, або яким незалежна Україна через фінансові обмеження не мала змоги встановити звичні великі пам’ятники. «На допомогу екскурсоводу» – саме такою була перша робоча назва проєкту. Міні-скульптури мали допомогти туристам та жителям міста уважно придивлятися до всього довкола, зупинитися у, здавалося б, неочікуваному місці та сфокусуватися на цікавих сторінках історії краю. 
Згодом Михайло Колодко значно розширив географію свої скульптур – їх із задоволенням прийняло також інше велике місто Закарпаття – Мукачево, а також Будапешт, де закарпатський скульптор живе з 2016 року. В Ужгороді скульптури Колодка розташовані насамперед у центральній частині міста, на набережних, біля кав’ярень та у різних провулках. Естафету створення малесеньких пам’ятників згодом підхопили інші творці. 
Ужгородці самі не встигають помічати, як з’являються чи зникають нові фігурки. Якось наробила галасу міні-скульптура композитору Ференцу Лісту, розташована навпроти філармонії – дерево скинуло маленького композитора на берег річки. Вдруге він зник, бо забирали на реставрацію. Вандали також намагалися відламати героя роману чеського письменника Ярослава Гашека – бравого вояка Швейка. Досі невідомою залишається доля скульптури Орієнтувальнику. Він з’явився в Ужгороді до 50-річчя проведення перших всесоюзних змагань на Закарпатті у 1963 році. Тоді ж започаткували спортивне орієнтування як вид спорту не тільки в Україні, а й у всьому колишньому СРСР. А будиночок Миколая перенесли із набережної до альпінарію.

Напевно найвідомішою міні-скульптурою в Ужгороді є Свободка.  Її вага – всього 4 кг, а висота 30 см, побачити її можна на парапеті Пішохідного мосту через річку Уж. Свободка – стилізоване втілення американської статуї Свободи, виконує функцію «маяка», оскільки у її факел вмонтовано маленький червоний світо діод. Скульптурка – почесна гостя всіх міських святкувань, ужгородці її чепурять та вдягають у відповідне події вбрання. На сходах біля Свободки – таблички із цифрами відстані до різних столиць світу. Під час агресії росії проти України містяни навмисно опустили позначку з москвою на сходинку нижче.
Ще однією відомою фігуркою є Джон Лорд – засновник гурту Deep Purple. Ужгородські сучасні легенди пояснюють, що музикант, закоханий у місцеву красуню, сидить на березі Ужа, споглядає туман над річкою і створює хіт Deep Purple – «Smoke on the water». Хтось же каже, що музикант був так прикро вражений архітектурою міста, що розвернувся від неї до річки. Насправді ж причина встановлення фігурки значно простіша – колись саме в Ужгороді записували пісні рок-гурту з ефіру угорського радіо і напівлегально розповсюджували у колишній УРСР.
Щоб дізнатися більше про історію кожної фігурки в Ужгороді розробили довідник зі «скромною» назвою – «Ужгород – світова столиця міні-скульптур». Там можна знайти інформацію про місцезнаходження фігурок та дізнатися цікаві легенди про причини їх встановлення. Кожна історія – це переплетення гумору, фантазії та трохи історії, тож не потрібно ставитися до них дуже серйозно. У книзі можна знайти карту міні-скульптур і вирушити на полювання, побачити Ужгород під новим – дуже цікавим та креативним кутом.

Для даної публікачії також використано матеріали з наступних публічних джерел: Відео блог “Про подорожі”, блог “Гід-путівник по міні-скульптуркам у місті Ужгород, BBC News Україна, Varosh. туристична компанія “Про Карпати”, Суспільне Ужгород.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *