Головна > Меморіальний будинок-музей ім.Федора Манайла

Меморіальний будинок-музей ім.Федора Манайла

Меморіальний будинок-музей народного художника України Федора Манайла

Меморіальний будинок-музей народного художника України Федора Манайла (1910-1978) є однією з філій Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая. Був відкритий 9 лютого 1981 року у будинку, де художник мешкав понад 30 років.

Музей розташований в Ужгороді, по вулиці Другетів, 74, на другому поверсі. З п’яти кімнат музею дві меморіальні. Це майстерня і вітальня зі збереженим інтер’єром та атмосферою, у якій жив та творив митець.

Музей познайомить із яскравою творчістю Ф. Манайла, одного з фундаторів традицій закарпатської художньої школи. У його живописі експресія кольору та форми, гіпербола та метафора. Кожен твір – завершена поетична розповідь зі зрозумілим на підсвідомому рівні символізмом, який ми легко тлумачимо через свої генетичні знання, через рефлексію душевних емоцій. Знайомство із творчим доробком художника відкриє для вас особливості техніки ксилогравюра та монотипія, здобутки художника у галузі книжкової графіки та монументального мистецтва. Стане зрозумілою роль Ф. Манайла у створенні всесвітньо відомої кінокартини «Тіні забутих предків».

Тільки у меморіальному музеї ви побачите гравіровані декоративні гарбузи – відроджений Федором Манайлом поширений виключно на Закарпатті (поміж областей України) вид стародавнього народного декоративно-прикладного мистецтва.

Відвідання музею Ф. Манайла допоможе краще зрозуміти історичні, політичні та культурні процеси, які відбувалися на Закарпатті впродовж життя художника (від 1910 до 1978 року): часи та наслідки двох світових воєн, ренесанс міжвоєнного періоду, коли Підкарпатська Русь входила до складу Чехословацької республіки, складнощі радянського періоду, коли Закарпаття стало частиною Української радянської соціалістичної республіки.

Експозицію музею супроводжують анотації на двох мовах: українській та англійській. До багатьох творів на етикетках присутні QR-коди, за якими можна отримати розширену інформацію про твір, чи напрямок творчої діяльності.

Вартість відвідування музею (станом на жовтень 2023 р.):

Вхідні квитки

  • для дітей шкільного віку – 15 грн.
  • для студентів та пенсіонерів – 30 грн.
  • для дорослих – 50 грн.

Вартість оглядової екскурсії – 210 грн.

Безкоштовне відвідування за умови наявності документа, що підтверджує статус для:

  • Військовослужбовців, учасників бойових дій та ветеранів війни;
  • Осіб з інвалідністю І, ІІ групи;
  • Членів НСХУ;
  • Працівників музейних установ;
  • Дітей дошкільного віку;
  • -Учасників ліквідації аварії на ЧАЕС (І, ІІ груп).

За наявності листа з проханням безкоштовного обслуговування:

  • вихованці дитячих будинків;
  • вихованці будинків-інтернатів;
  • діти-сироти.

Контакти

Адреса

вул. Другетів, 74, Ужгород

Номер телефону

+38 (0312) 63 02 95
+38 (050) 968 00 87

Години роботи

Пн: Вихідний
Вт-Сб: 09:00 – 17:00
Нд: Вихідний

Соціальні мережі

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *