Головна > Ужгородські університети

Ужгородські університети

Вчитися у динамічному столичному виші чи здобути якісну освіту у затишному, невеличкому європейському місті? Кожен обирає для себе, але практика навчання у малих містах досить популярна в країнах ЄС: престижні університети Гайдельберга у Німеччині чи Фрібурга у Швейцарії розташовані у крихітних містечках, заховані глибоко в горах. Разом з тим, вони щорічно приваблюють тисячі вступників. 

У цій статті поговоримо про вищі навчальні заклади Ужгорода, їхню історію та можливості, які вони пропонують абітурієнтам. 

Ужгородський національний університет 

Джерело фото: Facebook-сторінка університету

УжНУ — один з найбільших і найпрестижніших вишів на Заході України. Заснований у 1945 році, він був втіленням давньої мрії про університет в регіоні. Сьогодні виш став центром науки, освіти та культури Закарпаття. На вибір вступників 20 факультетів, де готують професіоналів — від філологів та істориків до медиків та біологів.

В межах університету є окремий медичний факультет, який іноді можна переплутати з медичним університетом — наскільки цей підрозділ масштабний. Підрозділ навчає хірургів, акушерів, фармацевтів та багато інших нішових спеціалістів у сфері медицини. 

У 2023 році Ужгородський національний університет увійшов до тисячі найкращих вишів світу за версією рейтингу The World University Rankings. Університет активно співпрацює із ВНЗ Словаччини, Польщі, Румунії, Чехії, Італії, Великої Британії та багатьма іншими. Студенти щорічно беруть участь у міжнародних обмінах та стажуються за кордоном. 

Академія культури і мистецтв

Джерело фото: Facebook-сторінка академії

Що може бути кращим, ніж займатися мистецтвом посеред закарпатської природи? Тільки здобувати творчу професію в атмосфері, що надихає. 

Академія культури мистецтв — осередок творчої молоді, де навчають хореографії, музичному й сценічному мистецтву, бібліотечній справі та культурному менеджменту. 

Академія виросла на базі технікуму підготовки культосвітніх працівників у Закарпатській області, який офіційно відкрили після Другої світової війни. 

Місія університету — творити прекрасне, адже пісня і танок, слово і музика були і є оберегами історичної пам’яті, виразниками національної культури. Сьогодні тут здобувають освіту онад 700 студентів на денній та заочній формах навчання.

Закарпатська академія мистецтв (ЗАМ)

Джерело фото: Instagram-сторінка академії

Академія готує спеціалістів у межах двох факультетів — дизайну й декоративно-прикладного мистецтва та образотворчого мистецтва. Молоді художники можуть досліджувати культуру і мистецтво за кордоном, адже академія має тісні контакти із закладами Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії. 

Цей художній інститут має низку майстерень, де креатори можуть попрацювати зі скульптурою, керамікою, деревом, металом та спробувати себе у станковій графіці. 

Академія проводить щорічні міжнародні та всеукраїнські наукові конференції, присвячені вивченню життя й доробку видатних художників, а також науково-методичні та практичні семінари.

Східно-європейський слов’янський університет

Джерело фото: Facebook-сторінка університету

СЄСУ заснований у 1996 році як невеликий навчальний заклад, який швидко завоював популярність в Закарпатському регіоні.

Головною метою створення університету стало залучення молоді до вивчення історії, культури, мови, традицій і звичаїв слов’янських народів, яких так багато мешкає у місті та області. 

Наразі СЄСУ є факультети економіки та менеджменту, інформатики та математичних наук, гуманітарних наук та педагогіки, а також факультет міжнародних відносин та права. В Університеті можна здобути післядипломну освіту та підвищити кваліфікацію. ВНЗ співпрацює з Чеськими, Польськими, Словацькими вишами, і не лише з ними, тому пропонує студентам спробувати свої наукові сили за кордоном. 

***

Столиця Закарпатської області — справжній освітній центр України, у якому приємно жити і навчатися. Окрім затишної атмосфери міста, студенти можуть отримати практичний досвід у своїй галузі та здобути престижну професію. Вчитися у спокійному ритмі, налагоджувати міжнародні наукові й культурно-мистецькі зв’язки та бути готовими вийти на ринок праці і стати затребуваними спеціалістами як в Україні, так і за її межами. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *