Головна > Річка Уж в Ужгороді

Річка Уж в Ужгороді

Закарпаття — чудовий край з мальовничими краєвидами, які приваблюють туристів не тільки з України, а й з усього світу. Гірська частина області — це хребти з похилими схилами, полонини, гірські луки, а також долини річок. 

Водний режим річок Закарпаття є дуже змінним і залежить від погодно-кліматичних умов та стану лісів Українських Карпат. Так, наприклад, річка Уж у верхній і середній течії перетинає Карпати й має гірський характер. А нижче Ужгорода на Потиській низовині — рівнинний. 

Річка Уж є однією з найбільших річок Закарпаття. Довжиною близько 127 кілометрів, вона починає свій шлях у Карпатах і впадає в басейн Дунай на кордоні України та Словаччини. Притоки річки Латориця й Боржава сприяють розвитку водних видів рослин і тварин, а також рекреаційних зон біля водоймища.

Річка Уж бере свій початок у Східних Карпатах біля підніжжя Вододільного хребта і впродовж свого шляху долає гори й рівнини, змінюючи свій потік із бурхливого та стрімкого на спокійний і тихий. На Ужі також бувають періоди весняного та осіннього паводка.

Дно річки кам’янисте, подекуди замулене. У її водах живуть близько чотирьох десятків різновидів риб, зокрема, марена звичайна, пічкур дунайський, підуст, форель струмкова, рибець, чіп звичайний, головень. 

Науковці досі не можуть дійти згоди щодо етимології назви річки Уж. Єдине, у чому погоджуються, так це те, що вона сягає корінням у давнину. Деякі вчені вважають, що річка отримала свою назву від вужа, адже цих плазунів доволі часто можна зустріти в долині річки Уж. Інші дослідники стверджують, що назва походить від іншомовних слів, які в перекладі означають «вузький» чи «крихітний». Також є думка, що назва може мати тюркське походження, зокрема одна з теорій зв’язує Уж із тюркським словом «вода».

На річці Уж розташовані кілька водозаборів і гідроелектростанцій, зокрема Ужгородська й Оноківська. Також на її берегах функціонують млини та заводи з перероблення лісу. 

Річка Уж відома навіть поза межами Закарпаття саме завдяки своїй природній красі й неймовірним краєвидам, які відкриються з її берегів. Кажуть, що Уж — одна з найкрасивіших річок Закарпаття. Довкола неї ростуть високі дерева незвичайної форми, які іноді сягають своїми гілками самої поверхні води. Тож не дивно, що віддавна місцеві жителі вподобали береги річки для відпочинку.

Річка Уж у місті Ужгороді відіграє важливу роль як для екосистеми й водопостачання, так і для культурного та історичного контексту міста. Це унікальне місце й одна з туристичних пам’яток України, яку неодмінно потрібно відвідати. 

Насамперед заворожує природна краса долини річки у поєднанні з довколишньою архітектурою Ужгорода: старовинним замком, будинками різних стилів. 

У різні пори року й за різної погоди води річки Уж мають різний колір: від кришталево чистої та прозорої до насичено коричневої або й навіть червоної. Влітку в межах Ужгорода Уж стає мілководним. Утім, попри зміну кольору, води річки завжди залишаються чистими. 

Набережна Ужгорода

Річка Уж протікає через центр у місті Ужгороді й розділяє його на дві частини. Це створює унікальні місця для відпочинку на свіжому повітрі. Нині в Ужгороді є шість набережних, де полюбляють проводити час жителі й гості міста. Вони також є однією з найпопулярніших туристичних атракцій.

Набережну Незалежності, розташовану на правому березі річки Уж, вважають найкрасивішою частиною міста. Обидва береги прикрашає найдовша в Європі липова алея. Вона має довжину 2,2 кілометра й нараховує понад 300 дерев. Під час свого цвітіння дерева створюють ароматну зелену оазу. 

Набережна Ужгорода відображає культурний дух міста, є центром для відпочинку та розваг. Справжня окраса міста, його візитівка, джерело свіжості в літній день. Тут можна помилуватися будівлями історичних епох, побачити пам’ятники видатним постатям, сучасні архітектурні витвори. Тут красиво й затишно, приємно гуляти в тіні дерев, милуючись краєвидами міста, річки, квітами, відпочивати на терасах кафе або ж проводити час активно, займатися спортом, кататися на велосипедах або ж гратися з дітьми просто неба.

Набережна Ужгорода — популярне місце, де відбуваються різноманітні культурні події, фестивалі, ярмарки, музичні концерти та спортивні змагання.

Джерела:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *