Головна > Ужгородська обсерваторія

Ужгородська обсерваторія

Ужгород — це місто, яке поєднує в собі багатовікову історію та сучасні інновації. Однією з унікальних локацій міста є Навчально-наукова лабораторія космічних досліджень при Ужгородському національному університеті. Вона займає особливе місце у розвитку космічних студій в Україні, адже саме в Ужгороді 6 жовтня 1957 року вперше спостерігали перший штучний супутник Землі та визначили його траєкторію на тлі зоряного неба.

Лабораторія є колективним членом Української астрономічної асоціації та об’єднує невелику, але професійну команду науковців. Вони тісно співпрацюють з провідними астрономічними інституціями України та світу. Робота лабораторії охоплює широкий спектр досліджень — від спостереження за штучними супутниками до вивчення змінних зірок. Сьогодні наукова установа володіє двома спостережними пунктами — в Ужгороді та селі Нижнє Солотвино (урочище Деренівка) неподалік від обласного центру. 

Ужгородська обсерваторія: розташування

Пункт спостереження розміщений зручно відносно туристичних маршрутів — на вулиці Далека, 2. Сюди можна дістатися пішки. Дорога від Ужгородського замку займає 30 хв, а від Ужгородського університету — 15 хв. Будівлю обсерваторії можна впізнати за характерним куполоподібним дахом.

Історія Лабораторії космічних досліджень

Лабораторія космічних досліджень при УжНУ має давню історію становлення. Все розпочалося 6 жовтня 1957 року, коли на пункті візуальних спостережень за штучними супутниками Землі (ШСЗ) в Ужгороді вдалося зафіксувати перший радянський ШСЗ, запущений 4 жовтня.

Джерело фото: Ужгородський Національний університет

Процесом спостереження керувала Мотря Братійчук — викладачка фізичного факультету та керівниця станції спостережень за космічними обʼєктами в Ужгороді. Завдяки її зусиллям та залученню 12 студентів, вперше вдалося визначити координати, траєкторію польоту супутника та нанести її на карту зоряного неба.

Це стало початком роботи в Ужгороді однієї з перших в СРСР станцій візуальних спостережень за супутниками. Вже за рік її оснастили спеціальною фотокамерою для точної фіксації штучних космічних об’єктів. Ужгородська станція увійшла до глобальної мережі спостережень за супутниками.

У 1969 році на базі цієї станції відкрили Лабораторію космічних досліджень. Її засновницею і керівницею до 2001 року була професорка Мотря Братійчук.

Ужгородська обсерваторія: сьогодення

Нині щоденна робота Лабораторії полягає у спостереженні за штучними супутниками Землі. Дослідники визначають матеріали, з яких виготовлено супутники, і встановлюють їхнє розташування на орбіті.

Лабораторія співпрацює з Національним центром управління та випробувань космічних засобів в Україні та підписала грантову угоду із Шанхайською астрономічною обсерваторією. На міжнародному рівні найбільш тісні зв’язки склалися зі Словаччиною та Польщею. Разом українські та іноземні науковці спостерігають за астероїдами і проводять дослідження про змінні зірки.

Телескопи Ужгородської обсерваторії

Щоби дивитися на супутники та зірки, дослідникам необхідне спеціальне обладнання. Сьогодні в арсеналі Лабораторії є різні телескопи, однак найсучасніші моделі розташовані за містом — в обсерваторії села Нижнє Солотвино.

В Ужгороді ж знаходяться телескопи, які потрібні для дослідження супутників, так звані фотометри. Це моделі 70-х років, які відстежують траєкторію руху супутників. 

Ужгородська обсерваторія має такі прилади:

  • супутникова фотографічна камера СБГ (SBG) системи Шмідта;
  • автоматизована супутникова фотокамера АФУ-75 для спостережень за низькоорбітальними супутниками;

Джерело фото: Ужгородський Національний університет

  • двохканальний електрофотометр на базі телеоб’єктива МТО-1000 системи Максутова для спостереження за  низькоорбітальними супутниками;
  • телескоп-рефрактор АВР-2;

Джерело фото: Ужгородський Національний університет

  • лазерний дальномір ЛД-2.

В обсерваторії не передбачені платні екскурсії. Однак можливе безплатне відвідування для школярів і абітурієнтів, зацікавлених у вивченні фізики/астрономії чи вступі в Ужгородський національний університет.

Якщо ви цікавитеся космосом, наукою та історією, обовʼязково відвідайте мальовничий Ужгород! Вас чекають незабутні враження від знайомства з науковими досягненнями та гостинним містом.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *